Amsterdam,
03
oktober
2016
|
16:19
Europe/Amsterdam

Iedere reumapatiënt heeft recht op goede kwaliteit fysiotherapie

Met goed advies, begeleiding en oefentherapeutische zorg kunnen mensen met een reumatische aandoening zo optimaal mogelijk blijven bewegen en zelfstandig functioneren. Het is dan ook heel belangrijk dat zij hiervoor in heel Nederland terecht kunnen bij fysiotherapeuten en oefentherapeuten die deskundig zijn en veel ervaring hebben in het behandelen van reumatische aandoeningen.

De afgelopen jaren is er een aantal reumanetwerken gestart waarin fysio- en oefentherapeuten samen werken aan het beter behandelen van mensen met reumatische aandoeningen. Maar op dit moment is het toch nog vaak onduidelijk voor mensen met reuma en hun behandelend artsen waar zij terecht kunnen voor gespecialiseerde oefentherapeutische zorg. Ook therapeuten zelf geven aan dat er meer initiatief moet worden genomen op het gebied van deskundigheidsbevordering en bijscholing. Dat blijkt uit het rapport ‘Zorgnetwerken voor mensen met een reumatische aandoening in Nederland’ dat op 30 september tijdens de jaarlijkse Najaarsdagen van de NVR (Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) gepresenteerd is.

Versterken reumanetwerken
Er zijn 19 reumanetwerken in Nederland. Een reumanetwerk is een samenwerkingsverband van tenminste vijf behandelaars en/of een reumapatiëntenvereniging, waarbij de samenwerking is gericht op het behandelen van mensen met een reumatische aandoening. In opdracht van het Reumafonds zijn de bestaande reumanetwerken in Nederland geïnventariseerd. Hier komt uit dat er de komende jaren nog veel werk verricht moet worden om de kwaliteit van de oefentherapeutische zorg te verbeteren. Zoals het vergroten van de expertise van de therapeuten, het geven van bewezen effectieve behandelingen, het verbeteren van de toegankelijkheid en het verbeteren van de communicatie tussen artsen, fysiotherapeuten in de reumanetwerken en reumapatiënten(verenigingen) en de vindbaarheid van de reumanetwerken voor mensen met reumatische aandoeningen.

Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen
Fysio- en oefentherapeuten moeten zich blijven ontwikkelen, samenwerken en leren van hun collega’s, bijvoorbeeld binnen reumanetwerken.
Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen

Vergroten expertise
Bewegen met reuma is ontzettend belangrijk, maar dit vraagt ook om deskundig advies en begeleiding. Als je bijvoorbeeld last hebt van ontstekingen of je gewrichten zijn beschadigd, dan is het belangrijk dat je weet hoe je toch goed kunt blijven bewegen en sporten. Daarom is oefentherapie een belangrijk onderdeel van de reumazorg. Sija de Jong, manager Patiëntenbelangen van het Reumafonds: 'Dit betekent wel dat fysio- en oefentherapeuten zich moeten blijven ontwikkelen, samenwerken en leren van hun collega’s, bijvoorbeeld binnen reumanetwerken. Op deze manier kunnen zij mensen met reumatische aandoeningen ‘state of the art’ oefentherapie bieden.'

Toegankelijkheid fysiotherapie
Sinds 2012 is fysiotherapie voor reumatische aandoeningen niet meer toegankelijk vanuit de basisverzekering. Bovendien wordt het steeds moeilijker om een aanvullende verzekering te vinden met voldoende fysiotherapie. Het is bekend dat mensen met reumatische aandoeningen hierdoor minder fysiotherapeutische zorg gebruiken of zelf de kosten hiervoor moeten betalen. Om oefentherapie de plek in de reumazorg te bieden die het verdient, is het nodig dat we investeren in de kwaliteit van oefentherapie en de deskundigheid van fysio- en oefentherapeuten. Met goede begeleiding en adviezen voor het bewegen en dagelijks functioneren kunnen mensen met reuma beter werken, studeren of bijvoorbeeld oppassen op hun kleinkinderen.