Amsterdam,
11
oktober
2016
|
13:20
Europe/Amsterdam

WereldReumaDag 2016: Reuma onzichtbaar? Echt niet!

Op woensdag 12 oktober 2016 is het WereldReumaDag en maakt het Reumafonds samen met patiënten reuma zichtbaar. Dankzij betere behandelingen is reuma minder zichtbaar, desalniettemin leven 2 miljoen mensen dagelijks met de beperkingen die de ziekte nog steeds met zich meebrengt. Daarover vertellen, doen ze echter niet. 1 op de 10 reumapatiënten vertelt het zelfs aan niemand.

Over reuma praat je niet op je werk
In de afgelopen decennia zijn de ziekteverschijnselen van reuma minder zichtbaar geworden. Dat betekent niet dat reuma niet meer bestaat. Vooral op het werk vinden mensen met reuma het moeilijk om over hun ziekte te vertellen. Slechts 21% vertelt het aan collega’s en 14% aan leidinggevenden. Ze vertellen het onder andere niet, omdat ze niet gezien willen worden als iemand met een aandoening (23%) en ze niet willen dat mensen zich zorgen om hen maken (23%). Met directe familie (78%) en vrienden (45%) praten mensen met reuma vaker over hun aandoening.

Lodewijk Ridderbos, directeur van het Reumafonds: ‘Het is voor de omgeving van patiënten lastig om de impact van reuma op het dagelijks leven te begrijpen. Daarom vinden wij het belangrijk om de ziekte en de bijkomende beperkingen bespreekbaar te maken.’

Dromen maken reuma zichtbaar
Om reuma zichtbaar te maken, heeft de ambassadeur van het Reumafonds, Anita Witzier, mensen met reuma opgeroepen om de droom die zij waarmaken ondanks reuma te delen. Ook muzikant en oud-deelnemer aan The Voice of Holland, Jared Grant, vertelt op www.reumafonds.nl over zijn droom. Of het nu dwarsfluit spelen, werken, sporten of taarten bakken is, voor reumapatiënten vergt dat meer inspanning dan voor een gezond persoon. Zij hebben hun dromen via een social media post aan het Reumafonds gedoneerd. Op 12 oktober om 12.00 uur worden deze posts in een keer gedeeld via de social media accounts van deze donateurs. Zo maken zij samen reuma zichtbaar op 12 oktober, WereldReumaDag.

Activiteiten in het land
Op WereldReumaDag worden er in het hele land door regionale reumapatiëntenverenigingen en ziekenhuizen activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor leven met reuma. Deze activiteiten zijn te vinden op www.reumafonds.nl